English

Obiective

O1

Primul obiectiv este dezvoltarea și implementarea unei infrastructuri VLC scalabile, capabile să ofere unei persoane cu deficiențe de vedere informații referitoare la zona învecinată și să o asiste cu informații la cerere. 

O2

Al doilea obiectiv este dezvoltarea și implementarea unui dispozitiv VLC purtabil care să poată „traduce” lumina în sunete pentru a ajuta persoanele nevăzătoare în locuri necunoscute. 

O3

Al treilea obiectiv spre dezvoltarea sistemului Light4blind constă în testarea, optimizarea și validarea experimentală a sistemului. Acest pas ne va permite să oferim o perspectivă generală asupra performanțelor sistemului pentru a face îmbunătățiri ulterioare. 

O4

Al patrulea obiectiv este de a demonstra un nou caz de utilizare a tehnologiei VLC și de a demonstra viabilitatea și beneficiile care ar putea fi furnizate cu ajutorul acestei tehnologii în probleme concrete. 

O5

Al cincilea obiectiv este integrarea unei funcții de reglare a luminii la sistemul propus, pentru a crește eficiența energetică. Acest obiectiv este de mare importanță având în vedere efectele tot mai mari ale schimbărilor climatice cauzate de risipa actuală de resurse energetice. 

O6

Al șaselea obiectiv al proiectului este îmbunătățirea capacității de cercetare a instituției gazdă, dezvoltarea resurselor umane capabile să efectueze cercetări avansate și, de asemenea, creșterea vizibilității internaționale pentru echipa noastră de cercetare.

Sebastian-Andrei AVĂTĂMĂNIȚEI, PhD (b. 1989) 

Asistent cercetare 

Sebastian-Andrei AVĂTĂMĂNIȚEI este licențiat în Inginerie Electronică Aplicată (2013). Ulterior a urmat studiile de masterat tot în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor. După o perioadă de trei ani în care a lucrat pentru Continental Automotive Systems, divizia de iluminat exterior, dar și în cadrul echipelor de dezvoltare și testare pentru compania BMW,  în prezent își urmează doctoratul în domeniul aplicațiilor VLC pentru vehicule, contribuind la echipa noastră cu vasta sa experiență industrială auto. Are o experiență puternică în sistemele de iluminat pentru vehicule, sistemele VLC pentru automobile, procesarea semnalului, electronică, design 3D și testare experimentală. Este (co)autor a 20 articole și lucrări la conferințe în zona VLC. Detalii suplimentare se pot afla accesând link-urile atașate fiecărui membru al echipei de dezvoltare, implementare și testare din cadrul C2C-VLC.

ResearchGate

Cătălin-Marius BEGUNI, (C.B.) PhD student (b. 1969) 

Asistent cercetare 

este cercetător asistent în cadrul Universității din Suceava. Cătălin-Marius BEGUNI a fost licențiat în Electronică și Telecomunicații (1994), și un masterat în Rețele de calculatoare și comunicații (2021). După o experiență de 25 de ani în companii de calculatoare și telecomunicații, în prezent este doctorand la Universitatea din Suceava (România) în domeniul aplicațiilor VLC vehiculare. Domeniul său principal de cercetare este legat de comunicațiile prin lumină vizibilă, aplicații auto, senzorii fără fir și aplicații de siguranță pentru vehicule. Are doi ani de experiență în lucrul cu tehnologia VLC și este (co)autor a 12 articole și lucrări la conferințe în acest domeniu.







ResearchGate

Eduard ZADOBRISCHI(E.Z.) PhD student (b. 1991) 

Asistent cercetare 

Eduard ZADOBRISCHI este licențiat în Calculatoare (2014) și absolvent de masterat în domeniul Știința și Ingineria Calculatoarelor (2016). A lucrat pentru Xerox, iar ulterior a activat pentru IT4Each, un furnizor belgian de servicii hardware și software pentru clienți precum Sertius, Enhesa, Vlassenroot sau W3Chocolate. A lucrat în departamentele de software și automatizări ale liniilor de producție prin control de la distanță din fabricile partenere ale companiilor din industria auto. În prezent, urmează programul de studii doctorale axat pe integrarea tehnologiei VLC în sistemele de management al siguranței rutiere și analiza sistemelor inteligente de traficului. Are cunoștințe solide în domeniul auto, comunicații, sisteme inteligente, design 3D, control și management ECU, ECM, TCM, programare web. Este (co)autor a 20 articole de jurnal și conferințe în domeniul aplicațiilor VLC auto.

ResearchGate

Rezultate

Rezultate preconizate 2022  Rezultate realizate 2022 Rezultate preconizate 2023  Rezultate realizate 2022 Rezultate preconizate 2024  Rezultate realizate 2024
Proiect tehnic pentru infrastructura VLC Light4Blind Realizat 2 articole publicate în jurnale Q1-Q2 Articol 1 Articol 2 1 articol publicat într-un jurnal Q1-Q2 Realizat
1 Proiect tehnic pentru dispozitivul portabil VLC Light4Blind Realizat 2 lucrări publicate în volumul unor conferințe internaționale Articol 1 Articol 2 1 tehnologie TRL 4: Light4Blind Realizat
O cerere de brevet depusă la Oficiul de Stat pentru Brevete și Mărci Realizat 2 prezentari în cadrul unor conferințe internaționale Articol 1 Articol 2 1 Raport testare a sistemului VLC destinat aplicațiilor rutiere în condiții de mobilitate care să confirme nivelul TRL 6 Realizat
Pagina Web a proiectului Realizat 1 Raport tehnic pentru infrastructura VLC Light4Blind Realizat Pagina Web a proiectului Realizat
1 Raport tehnic pentru dispozitivul portabil VLC Light4Blind Realizat
Pagina Web a proiectului actualizată Realizat
Rezultatele obținute în cadrul etapei 3, aferente anului 2024, sunt diseminate prin:

(A) Lucrări științifice publicate în jurnale științifice

1. A. Lavric, C. Beguni, E. Zadobrischi, A.-M. Căilean, S.-A. Avătămăniței “A Comprehensive Survey on Emerging Assistive Technologies for Visually Impaired Persons: Lighting the Path with Visible Light Communications and Artificial Intelligence Innovations“, Sensors, June 2024,. (Q2 Journal - ISI Impact factor 2022-2023 = 3,9) Accesează articol

(B) Documentații tehnice (disponibile pe platforma de raportare EVOC):

[2] Tehnologie TRL 4: Light4Blind;

[3] Raport de testare pentru sistemul Light4Blind;

(V) Pagina web a proiectului disponibilă, în limbile română și engleză:

[4] http://vlc.usv.ro/light4blind/

Sinteza livrabilelor și indicatorilor de rezultat pentru cele trei etape de implementare ale proiectului aferente anilor 2022-2024, este prezentată în tabelul de mai jos.

1. Proiect tehnic:

 Proiect tehnic pentru infrastructura VLC Light4Blind;

 Proiect tehnic pentru infrastructura VLC Light4Blind;

2. Raport tehnic:

 Raport tehnic pentru infrastructura VLC Light4Blind;

 Raport tehnic pentru dispozitivul portabil VLC Light4Blind;

3. Tehnologie TRL 4: Tehnologie TRL 4: Light4Blind

Raport de testare - Raport de testare pentru sistemul Light4Blind

5. O cerere de brevet depusă la Oficiul de Stat pentru Brevete și Mărci -

A.-M. Căilean, S.-A. Avătămăniței, C. Beguni, E. Zadobrischi, E.-D. Lupu, M. Dimian “Rucsac inteligent destinat asistenței persoanelor nevăzătoare,” cerere de brevet depusă la Oficiul de Stat pentru Invenţii și Mărci, A/00757/23.11.2022.

6. Articole în jurnale cotate Q1/Q2 - publicarea a 3 articole în jurnale cotate Q2

7. Lucrări publicate în cadrul unor conferințe internaționale indexate în baza de date ISI Web of Knowledge /IEEE xplore -

2 Lucrări publicate în cadrul unor conferințe internaționale indexate în baza de date ISI Web of Knowledge / IEEE xplore

8. Prezentări în cadrul unor conferințe internaționale - 2 Prezentări în cadrul unor conferințe internaționale

9. Site-ul web al proiectului :  http://vlc.usv.ro/light4blind/

Prezentarea rezultatelor obținute în cadrul proiectului

Proiectul Light4Blind a implicat proiectarea și implementarea unui sistem inovator destinat să îmbunătățească experiența de viață și independența persoanelor nevăzătoare în spații nefamiliare. Acest sistem a fost conceput pentru a furniza asistență în navigație și interacțiuni mai facile în clădiri publice, utilizând tehnologii avansate de comunicații prin lumină vizibilă și diverși senzori. Conceptul implementat folosește sistemul de iluminat al clădirilor pentru a transmite persoanelor nevăzătoare informații legate de locul unde se află și despre poziționarea diferitelor puncte de interes (Figura 1). Recepția datelor se face prin intermediul unui rucsac inteligent (Figura 2) care transformă informațiile recepționate în instrucțiuni de deplasare furnizate sub formă de mesaje audio sau informații haptice. Pe parcursul deplasării, rucsacul inteligent are capacitatea de a detecta locația obstacolelor și de a transmite aceste informații utilizatorului, eficientizând deplasarea.

Sistemul propus și componentele sale au fost testate în condiții de laborator, rezultatele evaluării confirmând beneficiile conceptului. Conceptul dezvoltat este considerat unul dintre cele mai avansate din domeniu, deschizând noi perspective și direcții de cercetare. Abordarea noastră integrativă între tehnologiile hardware și software, împreună cu accentul pe adaptabilitate și scalabilitate, reprezintă baza solidă pentru dezvoltările viitoare în acest domeniu vital pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor nevăzătoare.

Noutatea conceptului a permis depunerea unei cereri de brevet la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, și publicarea mai multor lucrări științifice relevante în domeniu. Aceste publicații au contribuit la diseminarea cunoștințelor și la consolidarea poziției noastre în comunitatea academică și industrială, evidențiind contribuțiile semnificative aduse în domeniul asistenței pentru nevăzători.

Poziționarea Imaginilor
Descrierea imaginii 1

Figura 1

Descrierea imaginii 2

Figura 2

Figura 1. Implementarea sistemului VLC în laborator. Sistemul de iluminat interior transmite informații pentru persoanele cu deficiențe de vedere, informații ce sunt extrase și redate către utilizator prin intermediul dispozitivelor montate în cadrul rucsacului.

Figura 2. Rucsac inteligent bazat pe comunicații cu lumină vizibilă pentru asistența persoanelor oarbe și cu deficiențe de vedere severe: (a) Vedere frontală și laterală; (b) Vedere din spate.

Noutăți